Ha azon töröd a fejed, hogy belevágj az ingatlanbizniszbe, nem árt, ha tudod mennyi pénz kell hozzá.

Egy ingatlanosnak 3 irányba vannak fizetési kötelezettségei. Az állam felé(adó formájában), a cége felé(marketing, irodabérlet, telefon), maga és családja felé(étel, lakbér, golftagsági).

Ezeket a kötelezettségeket, azért gondoltam tisztázni, mert mint már írtam, egy kezdő vállalkozásnál érdemes minimum 6 hónapnyi tartalékkal rendelkezni, arra az esetre, ha nem tudsz az elején eladni. Arról már nem is beszélve, hogy ha a végén se tudsz eladni, akkor a vállalkozást feladva, mennyi időbe telik egy kereső állást találnod és addig miből élhetsz meg. Tehát én inkább azt mondom, hogy magadat bebiztosítva számolj 9 hónapnyi teljesen üres hónappal. De nézzük akkor tételesen.

1, az állam felé

Ingatlanközvetítőket az esetek 99%-ban megbízott jogviszonnyal vesznek fel, azaz teljesen mindegy, hogy egyedül, vagy nagy cégnél kezdesz el dolgozni, mert számlaképesnek kell lenned. A legtöbb ingatlanos akit ismerek ehhez KATÁ-s egyéni vállalkozást szokott kiváltani, ami havi 50.000 Ft-ot jelent kiadásban. Az is tény, hogy rengetegen semmit nem adóznak az ingatlanközvetítés után, de ez nem a hogyan kezdjük el az adócsalást rövid talpalója.

Tehát írd fel: 9×50.000 Ft = 450.000 Ft

Szerencsére, ha ezt a verziót választod, más fizetni valód nem lesz az állam felé, kivéve az adóbevallásod megszerkesztése, de ennél az adónemnél ez tényleg nagyon egyszerű, így magad is elvégezheted.

2, a céged felé.

Alapnak azt fogom venni, hogy ha egyedül kezdesz mire kell számítanod, mert minden cég más juttatást ad az ingatlanosainak, így csak le kell vonnod a listáról azt, amihez ingyen hozzájutsz.

Telefon:  Érdemes korlátlan csomagokat választani. Ez kb 8.000 Ft körül mozog.

Hirdetési költség: A legolcsóbb, ha belépsz egy rezsiközösségbe. Ezeknek a közösségeknek az a lényegük, hogy többen összeállnak és olcsóbban megveszik a hirdetési felületeket. Ez kb 50 hirdetésre levetítve, olyan 35-40.000 Ft havonta, ha a hirdetések kiemelésére ráfordított összeget is hozzá adod.

Közlekedés: Ha csak metrózol, akkor az egy tízes havonta BKV bérletre. Bár az Alföldön például ritkábban jár a kék metró, így ott mindenképpen benzinpénzt kell számítanod, ami már csak azért is szívás, mert ritkábban lakott környékeken, sokkal több kilométert kell megtenned havonta. Szerintem ebbe a rubrikába is írj nyugodtan 25.000 Ft-ot.

Marketing anyag: Ilyen például a szórólap és a névjegy. Elhanyagolható költség, ez a 9 hónapra levetítve maximum 30.000 Ft.

Ruha: AC/DC-s pulcsiba nem ajánlott kimenni szerződés kötésre, ha még megvan az érettségiző öltönyöd, az már egy jó pont, főleg, ha rád is jön. Ha meg nem, akkor max magadra gumipókozod elölről, csak figyelj oda, hogy az ügyfelekkel, mindig szembeállj. Szóval egy normális ruha árát, most ide nem írom le, mert a cipő ára annyi, mint amit ebbe a rubrikába szánok. Tegyük fel, hogy 30.000-ből megoldod, és valamelyik azonos nemű szülődtől/rokonodtól elkérsz egy “szépcipőt”. Az azonos neműt nem győzöm hangsúlyozni! Öltönyhöz soha nem veszünk fel körömcipőt!

Irodaköltség: Ez ha nagy céghez mész dolgozni, alapból megoldódik, de tegyük fel, hogy önálló szeretnél lenni. Én erre egy közösségi irodát ajánlanék, kb 25.000 Ft-ból ezt ki is pipálhatod. Egyébként ez nem a számítógép bújásához kell, hanem ha ügyfélnek prezentálsz, vagy mondjuk egy vételi szándékot papírozol, akkor elég ciki a nyugati aluljáró köpködőjében, a kőbányaitól foltos asztalon, egy 90 Ft-os kávé mellett megejteni.

Tehát a végösszeg:

(8.000(telefon)+35.000(hirdetés)+25.000(közlekedés)+25.000(irodaköltség))x 9 hónap +30.000(marketing anyag)+30.000(ruha)=897.000 Ft

3, saját magad/családod

Ezt a legnehezebb megállapítani. Nyilván függ attól, hogy egyedül vagy, vagy még a szüleiddel élsz, családod van, esetleg több családod van, esetleg több családod van és gyerektartásit is kell fizetned 4 felé, mert zűrösek voltak azok a mocskos kétezres évek.

Az igények terjedhetnek a 60.000 Ft-tól egészen a 3-400.000 Ft-ig is. Vegyük alapul azt amiből államunk szerint meg lehet élni, na nem a 47.500 Ft-ot, hanem a szakképzettséget igénylő bruttó minimálbért, ami nettó 85.000 Ft-ot tesz ki. Ennek kell elégnek lennie, a lakbérre(ha van), rezsire, ételre-italra, és minden olyan számlára, ami az első kettő csoportba nem fért bele.

85.000 x 9 hónap = 765.000 Ft

Ha a 3 költési típusokat összeadod a végeredmény 2,1 millió forint. Ha nem 9 hónappal, ha nem csak 6-tal számolsz, akkor is 1,4 millió Ft-os megtakarításodnak kell lennie. És ezek a minimum költések!

Amikor bemész egy irodába, és azzal kecsegtetnek, hogy mennyit fogsz keresni, előtte gondolj bele, hogy mennyit kell beletenned és ez csak az anyagi oldala, ami nagyjából olyan alapfeltétel, mint a gyorsúszásnak a vízzel teli medence. Még meg kell tanulnod több ezer apró részletet, hogy eladj és hogy kiszámítható legyen a fizetésed.

Viszont ha kitartó vagy, látni fogod, ahogy lemorzsolódnak mellőled a veled kezdő ügynökök. Mert 100-ból 10 aki pénzt fog keresni, a 10-ből maximum 1, aki jó pénz fog keresni. És akik nagyon jó lét keresnek, azokból van mondjuk 50 Magyarországon.

Nem az a célom, hogy elvegyem a kedvedet, hanem az, hogy ne behunyt szemmel állj a startvonalhoz, hanem a lehetőségeidet felmérve a jövőbeli buktatók fölött könnyebben átlibbenj, mert abban biztos lehetsz, hogy amikor elfogy a lé mögüled a harmadik hónapban és még nem adtál el, már nem lesz természetes a mosolyod az ügyfelek felé, és ezt hidd el, meg fogják érezni.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!