Szia Dani!

Egy gondolat bánt engemet (na jó, nem csak1. 

Már egy ideje feltűnt, hogy azonos környéken a lakás négyzetméterárak magasabbak, mint a házak négyzetméterára. Értsem ezt úgy, hogy a kert értékcsökkentő tényező? A telek értéke negatív pénz?
Továbbmegyek: egy minimális kerttel rendelkező lakást jobban el lehet lakásnak adni? Ennyire nem szeretnek füvet nyírni vagy mi?

Miért van ez a józan észnek ellentmondó helyzet?

Szia Gergő!

Ezt a helyzetet több dolog is indukálhatja. Mivel nem írtad meg, melyik városokban vetted ezt észre, így olyan általánosságokat tudok írni, ami nyilván nem minden településre illeszkedik.

  1. Az adott területen kevés lakás van. Ez például az agglomerációban tipikus felállás, ahol rengeteg családi ház van, viszont lakás alig-alig. A városból kiköltözők, pedig sokszor nem igénylik a saját kert meglétét, így sokkal több kereső jut egy lakásra, mint az adott területen lévő családi házra.
  2. Nagyobb ingatlannál alacsonyabb a négyzetméter-ár. Az átlagos családiházak, 100 m2 körüliek, míg a lakások 50-60 m2-esek, így ezt a torzulást ez is okozhatja.
  3. Városok magasabb m2-árral rendelkező, belső részén, jellemzően társasházak találhatóak. Ez is annyira közhely, mint a másik két állításom, de Budapesten, ha a legnépesebb kerületet nézem (XI. kerületet) akkor teljesen fedi a valóságot.  A belső részekre jellemző jobb infrastruktúra, több kikapcsolódási lehetőség, az ingatlan árakra is jobb hatással van, ha a XI. kerületet nézzük, jól látható, hogy a hidakhoz közeli területeken szinte csak társasházak fordulnak elő és jellemzően 20-40%-kal magasabb áron kerülnek eladásra, mint a külső részeken megjelenő családi házas övezetekben (Albertfalva, Sasad).