Azonnali netes foglalózás. Picit nyögvenyelősen lefordítva, a Zillow “Instant offer”-jét, ez lesz a következő lépés, ami megmozgathatja az itthoni állóvizet.

Na de miről is szól?

Május 22-én vezette be az egyik legnagyobb amerikai ingatlanos portál ezt a szolgáltatását. Amihez 15 nagy wall street-i befektető cég is társult, akik a portálon keresztül elküldött ingatlanokra azonnali ajánlatot adnak, így akár 1 héten belül lepöröghet a tranzakció.

Nézzük részletesebben.

Amikor valaki eldönti, hogy eladja az ingatlanát, feltölti pontos adatokkal, címmel, képekkel a Zillow instant offer oldalára, ahol 24 órán belül kap egy vételi ajánlatot.

A vételi ajánlat után a tulajdonosnak három lehetősége van:

  1. elfogadja az ajánlatot és a zillow-val partnerségben működő befektető céggel adásvételt köt
  2. megbízást ad egy ingatlanosnak, hogy az ajánlott áron kössön üzletet a már említett befektető céggel
  3. nem fogadja el az ajánlatot és az általa kívánt áron megbízást ad az MLS rendszeren keresztül ingatlanosoknak

MLS: multi listing service, egy tulajdonosoknak szóló szolgáltatás, ahol a céget megbízva, a céggel szerződésben álló több száz helyi ingatlanos portfóliójába bekerül az eladni kívánt ingatlanja  (ennyit az “amerikában mindenki kizárólagost köt” fámáról)

A kinti szakma természetesen felemás örömmel fogadta. Sok ingatlanos van ellene, hiszen így a sürgősen eladó és a nyomott áron értékesíthető ingatlanok nagy része kikerül a piacról, anélkül hogy akár egy ingatlanos is hozzászagolt volna. 

Igény lenne rá!

Több befektetővel beszéltem, akik nyitottak lennének egy ilyen rendszerre, de a megvalósításához pár akadályt le kell még küzdeni.

A megajánlott árhoz a zillow zestimate rendszeréhez hasonló szolgáltatásra lenne szükség, ami több alapon is nyugszik. Egyrészt egy teljesen nyilvános ingatlanadatbázison, másrészt a teljesen nyilvános adóbevallásokon. Nálunk egyik sem létezik.

Na de ki állhat ezzel elő?

Az említett adatok egy részével a hitelt folyósító bankok rendelkeznek, megfelelő eladó ingatlanokkal (beömlő leadekkel) pedig a 3 legnagyobb ingatlanportál. Lehet fogadni, hogy ki lesz a befutó.