A világ gazdaság múlt heti cikkében jelent meg, hogy az árak ugyan emelkednek, de az ingatlanközvetítői bérek ugyanúgy stagnálnak. Magyarán, szarba’ a haza!

De nézzünk pár érdekes adatot a cikkből, amit a KSH 2005 és 15 közötti statisztikáiból olvastak ki.

  • összesen 3000 ingatlaniroda van
  • 8300 ingatlanos dolgozik Magyarországon(múlt évben csak 7800 volt)
  • Bp-n 1500 olyan iroda van
    • akinek minimum 6 munkatársa van
    • 100 megbízása
  • ekkora méretű irodából vidéken összesen csak 800 darab van

Ez már csak azért is megdöbbentő, mert 4x annyian élnek a fővároson kívül. Persze ez azt is takarhatja, hogy sokkal több kis iroda van vidéken, mivel a ritkábban lakott területeken nem gazdaságos 6 fős, vagy annál nagyobb irodát fentartani.

Amitől leseggeltem:

“KSH tavaly közzétett jelentése szerint a 2005 és 2015 között ingatlant eladók 32 százaléka lépett kapcsolatba közvetítővel, akik minden negyedik lakás eladásában játszottak végül szerepet.” vg.hu

Azaz csak az eladások 25%-ában vett részt ingatlanos. Ez annak a tükrében, hogy tudjuk hány tranzakciónál számlázzák le a közvetítői jutalékot, akár duplája is lehet.

NA de mér’?

Mert nem érdekelt a tulajdonos a számlaadásban.

Annak köszönhetően, hogy az átlag magyar nagyjából 20-30 évente ad el ingatlant, így az 5 éves tulajdoni viszony, ami az szja fizetést lenullázza, majdnem minden eladásnál fennáll, így az ingatlanközvetítésről kapott számla, már nem tudja hova csökkenteni az adóalapot.

A fele brigád nem számlaképes.

Régebben ez egy menekülő szakma volt, most már mindenki az ingatlanbizz helyett Londonba menekül, így valamelyest tisztult a kép, de az általános szerintem még mindig az, hogy amikor a kezdő értékesítő megvetette a lábát és visszaigazolást kap, hogy van helye a szakmában, akkor fehéríti ki a munkakörülményeit is.

Ez azért kellemetlen, mert az ingatlanozást elkezdők közül 1 éven belül 60-70% kihullik és a következő évben legalább további 10-20%. Így a piacon fellelhető ingatlanosok nagyrésze éppen a szárnyait próbálgató kolléga, aki még a szürke adózási területeken kóborolnak.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!