A héten egy régi ügyfelem hívott fel ezzel a témával kapcsolatban és olyan jó gondolatébresztő kérdései voltak, hogy gondoltam a blogra is megírom.

A kérdése pontosabban úgy hangzott, hogy: ilyen árak mellett érdemes most egyáltalán panellakást venni?

Erre rögtön egy kérdéssel válaszoltam. Mire szeretnéd használni?

Mielőtt tovább mennénk, azt azért le szeretném szögezni, hogy szerintem a panel jó választás, ha a méretet és a lokációt tartod szem előtt, és korlátozott a készpénz-készleted. Nyilván, ha a lokáció nem fontos, akkor Borsodban két kocsmás lakatlan falut is megvehetsz 15-20 millióért. Mivel vásárláskor adott pénzmennyiséggel rendelkezel, illetve saját otthonképpel, így kompromisszumok is megjelennek, kivéve persze ha kiapadhatatlan pénzforrásod van, bár ha ez így van, és ezt a bejegyzést olvasod, akkor az adriai 1,5 milliárdos yachtodon légy oly bátyám és ciccencs a tiszteletemre egy kőbányait! Szóval a kompromisszum-rangsoron múlik minden, mi a fontosabb: a lokáció, a méret, vagy az hogy téglalakásban élj, esetleg a családi házzal is szemezgetsz? Akinek a méret van első helyen, nyilván az alacsonyabb négyzetméter-árú környéken keres, jellemzően ebbe beleesnek a lakótelepek is, aki pedig a belvároshoz, azaz a lokációhoz ragaszkodik, annak tudomásul kell vennie, hogy negyed akkora lakással kell beérnie, mintha békáson élne egy lególakásban. Persze rengeteg dolgot számításba lehetne még venni, de a célom az, hogy érzékeltessem azt, hogy szerintem igenis van olyan élethelyzet, ahol lakásvásárláskor a panel jó választás.

Tehát visszatérve a „mire szeretnéd használni”-ra, itt két fő irányba lehet elindulni. Befektetésre, illetve saját célra vásárlás.

Saját célra vásárlásnál nyilván az az elgondolkodtató, hogy adott környéken lehet-e téglaépítésű lakást venni, hasonló paraméterekkel? NEM! Nem lehet. Tehát ezt a dilemmát talán ki is húzhatjuk. Így nyilván a kompromisszum listáddal kell barátkoznod és eldönteni, hogy nagyobb panel, vagy kisebb tégla.

A saját célra vásárlásnál a következő kérdéskör szokott még felmerülni:Ha 10-15 év múlva eladom, nem fogok rajta bukni?  De! Lehet hogy fogsz rajta bukni,de ha jelenleg ez az egyik legjobb választásod, akkor ezt a kérdést fel se tedd. Mert rengeteg változóval kell számolnod. Például hogyan alakul a magyar gazdaság, építőipar, hány újépítést adnak át, milyen gazdaság élénkítő lépéseket tesz az aktuális kormány, az EU, lesz-e kínai bukta, kipukkad-e újra az amerikai ingatlanlufi.

De hogy ne csak elbizonytalanítsalak, hanem válaszokat is adjak. A jelenlegi nem túl hívogató CSOK-kal vásárlási lázat nem, de kis bátorságot adtak az építőiparnak, aminek hatására csak a fővárosban 8000 új lakás fog épülni 1-2 éven belül, ami nyilván az árakra csökkenő hatással lesz. De ez nem csak a panellakásoknál lesz érezhető, hanem minden lakóingatlannál, így ha a vásárlást most kell megoldanod, akkor ezzel nem is kell számolnod, mivel bármit veszel arra kihatással lesz az új építésűek megjelenése.

Jellemzően a hullámvölgyek, nem típusokat, hanem területeket érintenek, így ilyenkor nem a mit, hanem a hol a megfelelő kérdés.

Befektetési célból való vásárlásnál három elképzelés szokott közrejátszani.

1, Kiadás.

Általában nem a panellakások azok amik elsőnek eszembe jutnak ezzel kapcsolatban. Itt nyilván az adott környék négyzetméter-árait kell összevetni, a kiadásra váró portfólióval. Ha megközelíti az elvárt értéket akkor bele kell vágni.

2, Felújítom, majd eladom.

Múlt heti bejegyzésemben már írtam a felújításról. Mivel a panelek, még a nagy áremelkedés ellenére is, viszonylag alacsony négyzetméter-árral rendelkeznek, így a mindenhol fix felújítási árat, kevésbé lehet érvényesíteni az eladási árnál. Így nem ajánlom.

3, A környék ingatlanárainak növekedésére játszva pár év után, a profitot bezsebelve eladom.
Ezt általában az első példában tárgyalt kiadással szokták kombinálni, ami önmagában lehet jó buli, de a panelek jövőbeli áremelkedésére játszani, nem egy Soros György féle manőver.

Ha kérdésed van, írj egy emailt a hello@csorbadaniel.com-ra, illetve ha van észrevételed a cikkel kapcsolatban, akkor a bejegyzés alatt kommentelheted, vagy a facebook oldalamon is hozzászólhatsz.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!